אירוח בריא וקל
מאת: נירה אולנד, דיאטנית קלינית
עם ישראל נוהג לארח ולהתארח באופן סדיר - בחגים, בשבתות, ובכל הזדמנות. מצד אחד נהנים מחברת אחרים ומאוכל טוב, ומצד שני - הדיאטה סובלת.
אספנו כאן כמה טיפים שיכולים לעזור לך ולאורחיך ליהנות משני העולמות: ליהנות מחברה נעימה ואוכל טעים, וגם להמשיך לשמור על תזונה בריאה ודלת קלוריות:
• אירוח מתחיל בקניות. חשוב ללכת לקניות שבעים, אחרי ארוחה עיקרית אפילו, כדי לא להתפתות לטכניקות השיווק שמטרתן לגרום לנו לקנות יותר ממה שצריך. כדאי ללכת עם רשימה מסודרת , המבוססת על מה שברצוננו להכין, כולל כמויות.
• אחרי שהאורחים הולכים בדרך כלל נשאר מספיק אוכל ליום? יומיים? שבוע? לכל השכונה? זכרו זאת בפעם הבאה שהולכים לקניות ומזמינים אורחים. כדאי לחשב במדויק ככל האפשר,להקטין כמויות כדי שלא ישאר. לא לדאוג - יהיה מספיק לכולם.
• כדי להפחית שאריות מפתות - מומלץ להכין חצי מתכון בתבנית קטנה, כך יישאר הרבה פחות. אם בכל זאת נשאר – מומלץ לתת לאורחים שיקחו.
• כדאי להניח שכמוכם - יש גם אורחים לא מעטים השומרים על בריאותם וגזרתם. הם יודו לכם על הגשת מנות דלות קלוריות לצד מנות מקובלות יותר. הרגישו נוח להגיש מנות דלות שומן וקלוריות.
• כוס שתיה המכילה סוכר (מקולה, דרך מיצים מסוגים שונים, ועד מים בטעמים) מכילה בין 60 ל - 120 קלוריות לכוס בינונית - קלוריות ריקות, מיותרות ומסוכנות . הקפידו להגיש מים, סודה, ושתיה דיאט לצד שתיה עם סוכר. שתיה דיאט אמנם אינה בריאה, אך לפחות אינה מוסיפה קלוריות.
• אין צורך לבצע מהפיכות בהרגלים ובמסורות המקובלות אצלכם - הגישו את המנות המקובלות בכמות קטנה מהרגיל, ולצידן מנות חדשות בריאות יותר ודלות קלוריות יותר.
להלן הצעות:
לצד או במקום: |
אפשר להגיש: |
בורקס, ג'חנון, מלאווח. |
לחם טוב באיכות גבוהה, ממרח גבינה מסוגים שונים עד 5% שומן, לחמניות גבינה ביתיות מופחתות שומן, פשטידות ירק דלת שומן. |
פיצות קנויות לילדים. |
פיצות יצירתיות שעושים לבד מלחם או חצי פיתה, גבינה צהובה 9% שומן וירקות מסוגים שונים. |
חטיפים קנויים (במבה, ביסלי וכד'). |
בייגלה, פופקורן ביתי מופחת שומן, קלחי תירס חתוכים (להיט), עגבניות שרי. |
פיצוחים קנויים. |
פיצוחים טרים או קלויים בבית בפחות מלח, ירקות קשים חתוכים במיץ לימון ומעט מלח, גרגרי חומוס מבושלים, פולי סויה ירוקים. |
חומוס, טחינה, חצילים, מטבוחה - קונויים. |
הכנת הסלטים בבית בהקפדה על כמות שמן מינימאלית. |
תבשילים המכילים עוף או בשר עם תוספות בתבנית או בסיר. |
הכנת המנה הבשרית והתוספות בסירים או תבניות נפרדים, כדי להפחית את כמות השומן (הרווי והמזיק) הנספגת בתוספות. |
תוספות (תפוח אדמה, אורז, פסטות). |
ירקות מבושלים מכמה סוגים, סלטי ירקות מכמה סוגים, רוטב מוכן בצד להוספה אישית, פלטת ירקות צבעונית ויפה. |
תבשילי דגים מסורתיים |
הפחתה משמעותית של כמות השמן בתבשיל, בחירת דגי ים (בורי, לוקוס, סלמון) במקום דגי בריכה (קרפיון, מושט). |
מבחר עוגות, עוגיות וקינוחים |
פירות יבשים, סידור פירות טריים מושך, ליפתן מפירות טריים ויבשים ללא תוספת סוכר, פירות קפואים (מנגו, ענבים, פרוסות אפרסמון). |
כשמתארחים אצל מארחים נדיבים, כדאי :
• להתנדב להביא מנה של סלט או ירקות יפה ומושכת, ולהניח אותה קרוב אליכם.
• להציע קינוח מבוסס על פירות ולהביא אותו.
• לנסות להתיישב ליד אנשים שלא נוטים "להאכיל" אתכם או לבדוק מה אכלתם.
• אל מול לחץ לטעום, לאכול, לגמור מן הצלחת - מומלץ לא להתנגד, אלא לקחת ביס קטן, לשבח מאד את המאכל ולהעביר נושא.
• להשתדל לקום לעתים קרובות כדי להגיש, לאסוף וכד' - כשאנחנו קמים מרגישים מלאים יותר מאשר בישיבה. כמו כן אוכלים פחות.
• ולסיום - לא לשכוח, מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד... לא באנו רק לאכול, אלא להיפגש. שוחחו, זוזו ממקום למקום, קומו מהשולחן.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.